Wat houdt geboorte in kaart nou in?

Een andere kijk op gedrag

Geboorte in kaart (GIK) is life changing! Het is geen kaartspelletje voor de gezelligheid. Het is een doeltreffende, effectieve methode die je heel anders naar gedrag laat kijken. 

Gedrag wil begrepen worden in zijn prille oorsprong vanuit de prenatale fase en de geboorte. De afbeelding van de boom toont een mooie metafoor. Als je gezonde bladeren en prachtige appels aan de boom wil, moet je zorgen dat je de wortels voedt. Met andere woorden, als je aan gedrag sleutelt zonder naar de onderliggende reden te kijken, de oorsprong, zal het gedrag niet veranderen. Gedrag wil ons altijd wat vertellen en de kunst is om deze boodschap leren te begrijpen, zodat het gedrag kan transformeren. Door het volledige geboorteverhaal in kaart te brengen, wordt zichtbaar waar de oorsprong ligt van jouw overtuigingen en (belemmerend) gedrag. Ik sleutel niet aan gedrag, maar gedrag is de sleutel naar de oplossing. Het is voor mij de kunst om als 'GIK professional' verder te kijken dan een 'label' zoals adhd of autisme. Gedrag fascineert mij. Ik wil gedrag echt in zijn kern ontcijferen om zo mijn cliënten te helpen. De kennis die gebruikt is voor het ontwikkelen van GIK is gebasseerd op al ruim 35 jaar wetenschappelijk onderzoek. Een aanvulling op GIK is BIK;  Behoefte In Kaart. Als de oorsprong van het gedrag inzichtelijk is vanuit het geboorteverhaal, dan kijken we naar de onderliggende behoeften die schuil gaan onder dat gedrag. Gedrag  blijft zich herhalen totdat het 'gezien' wordt. Pas als de onderliggende behoeftes zijn geïntegreerd, transformeert het gedag. Gedrag wil niet opgelost worden maar begrepen. Dit klinkt toch best logisch?

 

want gedrag is slechts een uiting van eerder doorgemaakte overweldigde ervaringen die keer op keer niet worden gezien en gehoord en steeds hardnekkiger kunnen worden.

Geboorte in kaart heeft alles te maken met de wijze waarop een baby zich heeft kunnen hechten aan zijn moeder. Deze verbinding wordt al prenataal gelegd. Hoe deze 9 maanden zijn geweest bepaalt voor een groot deel hoe de hersenen en het zenuwstelsel zullen functioneren in het latere leven. Zal dit vanuit een bepaalde onveilige basis zijn of juist vanuit een veilige basis.

In beide gevallen kun je je voorstellen dat het ene kind dat een onveilige basis kende compleet anders in een bepaalde situatie reageert, dan een kind dat een veilige basis heeft meegekregen.

Gedrag wil begrepen worden, niet opgelost!

Gedrag is een uitnodiging voor ons als ouder om verder te kijken, dieper te graven en het kind hierdoor oprecht in zijn geheel te kunnen zien!

Een kind is namelijk meer dan uiterlijk vertoon en gedrag, wat zich van binnen afspeelt, geeft je informatie die je nodig hebt om hem datgene te bieden waar hij daadwerkelijk om vraagt.

Een kind wilt vrijheid, steun, verbinding en aanmoediging.

Een kind vraagt eigenlijk maar om drie dingen.

Hij wilt zich gezien, gehoord en geliefd voelen!

Iedere dag opnieuw.

 

Wist je dat...

  • een baby zijn geboorte bewust meemaakt en zich dit een leven lang kan 'herinneren'? 
  • niets goed of fout is? Er is ook geen sprake van schuld. Medische ingrepen waren noodzakelijk anders was je er misschien niet geweest.
  • een baby in staat is om herinneringen op te slaan vanuit de zwangerschap?
  • een baby zich bewust is van zijn omgeving?
  • iedere baby over de hele wereld dezelfde behoeftes heeft?
  • een baby zijn geboorte samen met zijn moeder wil 'bespreken'?
  • iedere baby alle emoties van zijn moeder meekrijgt en ervaart?
  • een kind dat onder water zwemmen heel beangstigend vindt, geen sjaal om zijn hals wil dragen en moeite heeft om nieuwe stappen te zetten in het leven wellicht met een navelstrengomstrengeling is geboren?
  • een navelstrengomstrengeling niet altijd bekend is? Jouw lijf zal reageren tijdens GIK zodat je komt te weten of jij wel of geen navelstrengomstrengeling hebt gehad. 

 

Veelal wordt door hulpverleners, onderwijzers of pedagogisch medewerkers de vraag 'hoe is de start geweest' niet gesteld en dat is jammer.

Ik onderscheid mij door naar de prenatale periode en de geboorte te kijken. Daar vormt zich de basis voor wie jij bent. Alles ligt opgeslagen het celgeheugen. Je was er immers bij.  De eerste inprint vormen jouw overlegingsmechanismen. Wat als jouw overlevingsmechanismen destijds je redding was en nu een belemmering vormen? De omgeving van toen is niet langer de omgeving van nu. Bewustwording gaat helpen om te veranderen. Gedurende een GIK-sessie doe je waardevolle inzichten op.